Otevřený dopis k bodování VCV

Otevřený dopis k bodování VCV

Datum zveřejnění: 1.6.2024

Na přání Pavla Jaška, našeho běžeckého kamaráda a jednoho z nejvytrvalejších účastníků závodů v našem regionu a zvláště v rámci Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, vám níže přinášíme jeho otevřený dopis a návrh k systému bodování VCV. Vyjádřit se k němu můžete na Pavlovu uvedenou mailovou adresu, nebo i v komentářích k tomuto článku. Děkujeme za vaše názory!

Diskuse k bodování VCV
Vážení přátelé, přeji si, abyste se vyjádřili k mému návrhu, který jsem vznesl na výroční členské schůzi naší jednoty dne 14. května – a to u mužů nad 70 a žen nad 50 roků v rámci VCV snížit dosažený čas v závodech o koeficient věku.
Něco i osobního. Já jsem začal běhat v roce prvního závodu Bělkovické dvacítky, to mně bylo 35 roků. Letos probíhá již 44. ročník VCV i stejný počet roků já s různým počtem týdenních km dávám do pohybu svoje tělo. Účast na závodech jsem neměl velkou i o nějakém úspěch nebyla řeč. Měl jsem jedinou možnost vytrvat. Zatímco ostatní odpadali z důvodu věku či zdravotních potíží, já vytrval. Když se blížila doba zařazení do kategorie nad šedesát let, zvýšil jsem týdenní km dávky. Na Bělkovické dvacítce byl závod v kat. nad šedesát let snížen na deset km a já poprvé vyhrál v čase 42:24 i nad kamarádem Aloisem, a to byl nějaký závody otrlý běžec, ale i o pět let starší. Nějak v této době mě začaly zajímat přepočty dosaženého času vzhledem k věku. Když jsem se dostal do kat. E, vznášel jsem námitky k nespravedlivému hodnocení Jaroslava z Jeseníku, o deset let staršího. Před devíti roky jsem se také zúčastnil desetiboje v běžeckých disciplínách na dráze v Hranicích. Tam jsem poprvé poznal veteránské kat. po pěti letech. Všem byl určen podle věku a disciplíny koeficient a tak byl hodnocen. Na internetu lze získat koeficienty (násobky) ve všech atletických disciplínách. V podstatě se dá říct, že u mužů za každý rok věku nad 35 roků v disciplíně 10 000 metrů se sníží čas o 0,7 procenta, u žen o 0,8 procenta. Všichni běžci jsou tímto srovnáni, nelze říct, že jsou zvýhodněni. Srovnávací koeficienty jsou světové, no, asi tomu někdo rozumí a není to jen tak. Ve veteránských soutěžích se pak vyhlašují dvě kat. do šedesáti roků a nad šedesát u mužů a žen. Každý může porovnávat výkony mezi závodníky i svoje v různých letech a zjistit, zda fyzička se zlepšuje, nebo ne. Jde jen o to naučit se pracovat s tím, co se nabízí. Určitě správné by bylo, kdyby každému závodníkovi v rámci VCV byl čas upraven srovnávacím koeficientem, ale k tomu ještě neuzrál čas. K tomu, že jsem navrhl provést úpravu u mužů nad 70 a žen nad 50 roků, mě vede to, že věkem se podstatně snižuje výkon, který ani přepočet koeficientem nenapraví, a že se nemusí tvořit další kategorie. Musím projevit nespokojenost, kdy zejména u žen je nesportovní srovnávat téměř dvacetiletý rozdíl věku.
Na schůzi výboru naší jednoty dne 28. května jsem měl možnost hlouběji se vyjádřit k mému návrhu. Nabídl jsem provádět přepočty u kategorií E a H, které nejsou složité. Jsem přesvědčen, že tento úkon lehce zvládne na počítači i začátečník IT.
Milí přátelé, prosím vyjádřete se k mému návrhu, jen tak se něco změní. Do dalšího ročníku Velké ceny je dost času a pak cena bude skutečně Velká.
Na internetu získáte přepočtové koeficienty zde: Wma-2023- age-factors.pdf

Zdraví Pavel Jašek
Helpa4845@gmail.com

Diskuze

  1. Ahoj, osobně bych navrhoval především u žen zavést kategorii 60+ a 70+, u mužů pak přidat kategorii 75+. Pokud by Vám vadilo, že 3 kategorie ve vyhlašování navíc jsou cenově náročné – ceny osobně dodám. Vyhlásit 3 kategorie navíc není časově náročné a komu by to vadilo, mohl by odejít domů „ať ho nezdržujeme v žití“. Přepočet koeficientů na VCV je zajímavé, ale já bych chtěl vidět hrdiny na stupních vítězů. Buďme pokrokoví, populace stárne a stejně to tak za 20 let dopadne, že budeme všichni běhat 70tníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *