Ozvěny víkendu: maraton Dana Orálka, extra těžký duatlon i pobíhání po střeše

Ozvěny víkendu: maraton Dana Orálka, extra těžký duatlon i pobíhání po střeše

Datum zveřejnění: 18.5.2018

Uplynulý víkend přinesl vedle dalšího dvojboje ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje v podobě ikonické Mánesky a přívětivé Hanácké kojetínské desítky také řadu dalších, mimořádně zajímavých závodních počinů. Tak neváhejme a vrhněme se na jejich rekapitulaci.
Již tradičně na rozběhání sloužily dva středeční závody, další chlapácký díl tentokrát v podobě závodu Na Baštu v Králci a také Běh okolo Bystřičky v rámci Hanáckého běžeckého poháru Karla Pikala. Na baštu se po osmi kilometrech běhu dostal rovněž Jiří Dostál coby v pořadí šestý muž nad padesát let (40:38), startovnímu poli kolem Bystřičky na olomouckých Bělidlech vládl náš Standa Krajča, který více než osm rovinatých kilometrů zvládl za 30:06. V áčku mu sekundovali ještě čtvrtý Zdeněk Krejčí (32:12 i s technickými přestávkami) a šestý Petr Ondryáš (37:37). Kategorii padesátníků vyhrál Pavel Jína (32:30) a třetí byl Marek Zatloukal (35:52). Další prvenství jsme zaznamenali mezi sedmdesátníky zásluhou Jardy Vaňka (45:31), absolutní vítězkou ženské části závodu byla Jana Matějíková (36:45), které sekundovaly mezi nejmladšími dámami čtvrtá Blanka Doleželová (40:25) a šestá Magda Zdráhalová (40:36). Zapomenout nesmíme ani na sedmého čtyřicátníka Jirku Ingra (35:50) a také druhého mezi příchozími na trati dlouhé 2850 metrů Kvida Krajču (19:01).
Samotný víkend přinesl mimo jiné stále oblíbenější ultramaraton Borák v malebné kopcovité krajině kolem Loštic a v režii legendárního Dana Orálka a jeho rodiny. Kromě hlavní, 86 kilometrů dlouhé trasy se zde běžel i doprovodný maratonský závod, v němž jsme měli hned několik želízek v ohni. Nejrychlejším z nich byl Marek Zatloukal, šestý mezi muži nad padesát let díky času 4:31:34. Hned za ním dorazil do cíle Vít Lenhart (4:35:00) jako druhý v kategorii do 39 let. Jedenáctý mezi čtyřicátníky byl Petr Janků (4:44:54), dvanáctý ve stejné kategorii Petr Koupil (4:58:17) a o jedinou příčku uniklo zlato mezi ženami nad 50 let Janě Minaříkové (5:06:09) – neboli blahopřejeme ke stříbru!
Pořádně do těla si o víkendu dal také Stanislav Krajča, jenž si troufl na údajně nejtěžší evropský duatlon Krušnoman. Po absolvování úvodních pěti kilometrů běhu, 82 kilometrů na kole a závěrečné běžecké patnáctky se mohl radovat z úspěšné premiéry v této disciplině i z času 5:06:20 a z něj vyplývající celkové 109. pozice a 28. místa v kategorii.
Ještě o něco větší zátěž si naložila Judita Nagyová, která na svém prvním stokilometrovém ultramaratonu pokořila v rámci Čavisovské stovky přesně 106,6 kilometru a časem 19:57:07 obsadila osmé místo mezi ženami.
Všechny víkendové blázny však nakonec stejně trumfl Dušan Kopečný druhým místem na Sky Runu, čtyřiadvacetihodinovém běhu na střeše budovy Slovenského rozhlasu v Bratislavě. Jeho 969 absolvovaných koleček a celková uběhnutá vzdálenost 219 kilometrů si mimo úvah o volání docenta Chocholouška zasluhuje už jen snad obdivné velké: KLOBOUK DOLŮ!
To ale ostatně platí pro všechny závodníky a závodnice i na těch nejmenších místních akcích.

Podařil se vám dobrý běžecký výsledek a chcete se jím oprávněně pochlubit? Pak napište na e-mail ambo@email.cz a my se rádi pochlubíme i za vás. A pamatujte: Žádný běžecký výkon není špatný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *