Ozvěny víkendu: maratonské Košice, krosy i dvě míle

Ozvěny víkendu: maratonské Košice, krosy i dvě míle

Datum zveřejnění: 4.10.2017

Tři závody do pouhých čtyř dnů naskládala v závěru minulého týdne Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje. Co chtít ještě víc za důkaz, že podzimní část běžecké sezony na přelomu září a října opravdu vrcholí? Tak se spolu pojďme podívat, jak se dařilo zástupcům našeho klubu na dalších běžeckých kolbištích.

A začněme v jedné z hlavních svatyň světového běhu vůbec, tedy v maratonských Košicích. Zdejší Medzinárodný maraton mieru je vůbec nejstarším doposud konaným naratonským závodem v Evropě vůbec a letos napsal již svůj 94. příběh. Byli u toho i dva členové naší TJ. Velkou gratulaci si zaslouží především Zdeněk Krejčí, který i přes zdravotní problémy v přípravě poprvé prolomil magickou tříhodinovou hranici a s osobním rekordem 2:56:22 byl druhým Čechem v cíli! Osobák si udělala časem 3:50:25 i Judita Nagyová coby 51. žena a 32. v kategorii těch nejmladších. A neméně gratulujeme také Michalu Škarabelovi za jeho druhý maratonský start, čas 3:35:50 a 131. místo mezi čtyřicátníky. Pokud si příští rok na podzim chcete dát maraton a zároveň si užít pěkný výlet, Košice vřele doporučujeme. A oba kluci i Judit budou jistě souhlasit.
Z klasické trati a silnice pojďme do terénu. Stále populárnějším závodem je Valachiarun se startem a cílem ve Vsetíně. Jeho hlavní trať měří 18 kilometrů, má převýšení solidních 750 metrů a spíše než krosem se dá už nazvat horským během. Výtečně si na ní v sobotu vedl Honza Lachnit, čtvrtý absolutně i mezi nejmladšími muži za výkon 1:18:54. A aby se neřeklo, o pouhý den později byl celkově druhý a první mezi „mlaďochy“ v Prostějovičkách. Klobouk dolů.
Seriál chlapáckých běhů se koná převážně na Šumpersku, známý a oblíbený je však také u nás v nížinách mezi kukuřicí. O víkendu se konal jako jeho další díl Bludovský kros, který si ještě mnozí pamatujeme jako obzvláště výživnou součást naší Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Letos se v okolí Bludova běželo osm kilometrů a návrat na závodní tratě po zdravotních problémech zde ohlásil Jirka Dostál – čas 38:11, pátý flek mezi padesátníky a naše gratulace a přání samého zdraví!
Zajímavý běžecký podnik uspořádali v jinak moto- a autokrosu zaslíbené Přerovské rokli, tedy na písčitém okruhu s řadou ostrých klesání a stoupání. Zdejší Extrém race nabídl trasy sprint (2,5 km), medium (7,5 km), extrém 1/2 maraton (21,5 km) a noční sprint s čelovkami. Hned po dvou z nich vystoupal na bednu pro medailisty Jiří Otrusina, který vyhrál noční sprint v čase 13:09 a v tom denním byl druhý za rovných 13 minut. Kdo ve zdejším pekelném terénu někdy běžel, zatleská s námi.
A na závěr ještě tradiční 2 míle s úsměvem v olomouckých Smetanových sadech. Jejich říjnové pokračování nevynechaly dvě pravidelné účastnice v našich barvách: Šárka Hradilová skončila výkonem 16:37 mezi ženami šestá a Hana Tučková výkonem 19:12 jedenáctá. Děkujeme za reprezentaci.

Podařil se vám dobrý běžecký výsledek a chcete se jím oprávněně pochlubit? Pak napište na e-mail ambo@email.cz a my se rádi pochlubíme i za vás. A pamatujte: Žádný běžecký výkon není špatný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *